Kuchári, pekári či výrobcovia potravín budú musieť od decembra tohto roka menej soliť. Prikazuje im to vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR, pretože Slováci si jedlo dochucujú viac, než je zdravé. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli bude v pečive či napríklad v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Usmernené budú aj školské jedálne. Tie sa však už teraz riadia normami ministerstva školstva, ktoré v nich hľadí na fyziologické potreby detí.
“Vysoký príjem soli je rizikový faktor ovplyvňujúci zdravotný stav populácie,” vysvetľuje sprísnené podmienky Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Soľ podľa jej slov prispieva k vzniku srdcovo-cievnych ochorení a v nemalom množstve sa podľa štatistík dostáva ku konzumentovi práve cez chlieb, hotové jedlá, polievky a národné jedlá. Bežný príjem soli u dospelého človeka by nemal presiahnuť päť gramov za deň, Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov.
Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov ku jednému kilogramu. Od decembra to bude rôzne. Chlieb či pečivo bude mať limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky. Hotové jedlá v reštauráciách budú mať limit 13 gramov na kilogram. Výnimku budú mať napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo budú môcť použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.
Úrad upozorňuje, že uvedené limity sa týkajú množstva soli pridaného do potravín a nezahŕňa jej prirodzený obsah v nich. “Vyhláška sa vzťahuje iba na potraviny vyrobené na Slovensku, nie napríklad v Európskej únii,” povedala Skalická pre TASR. Podotkla tiež, že vyhláška hovorí o maximálnych limitoch, a tak nie je potrebné doplniť obsah soli do najvyššieho prípustného množstva.
Za nedodržanie vyhlášky nechce ÚVZ SR trestať hneď. Prevádzkovateľa najprv upozorní. Po opakovaných porušeniach už ale úrad uloží pokutu, ktorá sa môže pohybovať od 100 do 1000 eur. “Kontrolóri budú prihliadať na rozsah škody,” uviedla Skalická. Prípustné množstvo soli budú hygienici kontrolovať laboratórne na vzorkách potravín. Podľa hovorkyne pôjde o systematicky plánované kontroly.
Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com