V praxi sa zdravotníci často stretávajú so seniormi, ktorí síce majú normálnu váhu alebo aj nadváhu, napriek tomu sú podvyživení. Dôvodom býva jednotvárna strava, nedostatok kvalitných bielkovín a naopak, nadmerný príjem energie z tukov a sacharidov.
Pred časom kvôli kožným problémom priviezli do Vítkovickej nemocnice 101-ročnú seniorku, ktorá bola ako vechtík. Aj napriek svojmu úctyhodnému veku žila sama. Bola síce schopná postarať sa o osobnú hygienu, ale nemala dosť fyzických síl na to, aby si nakúpila, uvarila si a zaistila ďalšie činnosti, ktoré mladší zdravý človek považuje za samozrejmé. Jedla zo zásob, ktoré mala doma, a podľa toho, čo jej kto priniesol. “Hlad ani smäd už nepociťovala, strava bola jednotvárna a nespĺňala zďaleka požiadavky na výživu seniora. Počas hospitalizácie sa nám individuálnym prístupom podarilo postupne pacientku rozbehnúť. Po týždni už konzumovala bez problémov celé porcie a s pomocou bielkovinových prídavkov a špeciálnej nutričnej podpory došlo postupne tiež k zahojeniu kožných defektov, s ktorými bola prijatá. Jej celkový stav sa zlepšil natoľko, že ju bolo možné preložiť do zariadenia následnej starostlivosti,” uvádza vedúca nutričná terapeutka Vítkovickej nemocnice Mgr. Marie Kohutová .
V praxi sa zdravotníci často stretávajú so seniormi, ktorí síce majú normálnu váhu alebo aj nadváhu, napriek tomu sú podvyživení. Dôvodom býva jednotvárna strava, nedostatok kvalitných bielkovín a naopak nadmerný príjem energie z tukov a sacharidov. “Najčastejšími príčinami nedostatočnej výživy seniorov zisťujeme v dnešnej dobe najmä faktory ekonomické, psychologické a sociálne. Osamelý človek sa sám zvyčajne nedonúti denne si nakupovať čerstvé potraviny a variť si sám pre seba kvalitné pokrmy, preto tak dochádza k výraznej jednostrannosti vo výbere potravín,” hovorí Mgr. Marie Kohutová s tým, že starší ľudia často nakupujú stravu podľa svojich finančných možností, čo vždy nemusia byť práve potraviny obsahujúce kvalitné suroviny a živiny.
Nemenej dôležitým faktorom je aj zdravotný stav seniorskej populácie a sebestačnosť. Vplyvom najrôznejších chorôb bývajú starší ľudia často odkázaní na pomoc druhých, rodiny, susedov, sociálnych služieb. “Nedokážu si sami jedlo nakúpiť, uvariť, sami sa najesť. A tiež je potrebné vedieť, že bez pohybu a rehabilitácie mnohokrát samotný prísun jedla nestačí na to, aby si starší človek udržal zodpovedajúcu fyzickú kondíciu a svalovú silu. Obzvlášť potom v období choroby, ktorú sprevádza zvyčajne nechutenstvo, a počas rekonvalescencie,” doplnila nutričná terapeutka.
Zásady zdravej výživy u seniora
V ideálnom prípade by sa mal senior riadiť zásadami racionálnej stravy. Jeho strava by mala obsahovať všetky dôležité živiny v zodpovedajúcej kvalite a množstve, dostatok vlákniny, vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Denne sa odporúča čerstvá aj tepelne upravená zelenina a ovocie, potraviny s nižším obsahom živočíšnych tukov. Preferovať by mali skôr tuky rastlinné, denne zaraďovať mäso, ryby, ktoré obsahujú kvalitné bielkoviny a nepostrádateľné mastné kyseliny, jesť tiež syry, tvaroh, zakysané mliečne nápoje a výrobky, vajcia. Nemali by vynechávať strukoviny, obilniny, ryžu, cestoviny, celozrnné pečivo a celozrnné výrobky. V prípade choroby, sťaženého prehĺtania alebo pri strate chrupu je nevyhnutné niektoré pokrmy uviesť do vhodnej konzistencie, aby ich konzumácia bola jednoduchšia. Napríklad tepelnou úpravou domäkka, nakrájaním na malé kúsky, mletím alebo prelisovaním cez sitko.
“Musíme dávať pozor na to, aby strava obsahovala všetky živiny, najmä kvalitné bielkoviny pre zachovanie svalovej hmoty. Potreba bielkovín u zdravého dospelého človeka je 0,8 gramu na jeden kilogram telesnej hmotnosti na deň. To znamená, že ak máme človeka vážiaceho sedemdesiat kilogramov, mal by denne zjesť v strave celkom 56 gramov bielkovín. U seniora táto potreba stúpa na minimálne jeden gram, ideálne 1,2 gramu, v prípade choroby až na 1,5 až 2 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti denne. Mylné je si myslieť, že ak zjem na obed sto gramov kuracieho mäsa, telu dodám sto gramov bielkovín. Hoci je mäso bielkovinovou potravinou, obsahuje tiež vodu, tuky, minerálne látky, vitamíny, ” vysvetľuje Mgr. Marie Kohutová.
Staroba je typická úbytkom vody v tele a vyznačuje sa stratou pocitu smädu. Preto by seniori mali venovať zvýšenú pozornosť pitnému režimu. Denne sa u zdravého človeka odporúča vypiť tridsať mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti. Priemerne teda dva litre tekutín denne. Obmedzenie tekutín však vyžadujú niektoré ochorenia, napríklad ochorenia obličiek a srdca. “Na zvýšený príjem tekutín je nutné dbať najmä v lete v horúcich dňoch, kedy sa zvýšene potíme. Ďalej pri hnačkách, horúčke, v čase choroby, keď hrozí vyššie riziko dehydratácie, ktorá môže mať za následok zhoršenie metabolických funkcií v tele, únavu, malátnosť, celkovú vysilenosť a často aj zmeny psychického stavu seniora. Vhodná je pramenitá voda, ovocné a zeleninové šťavy, čaje, minerálky,” odporúča nutričná terapeutka.
Na čo si dať pozor v čase choroby seniora?
V období akútneho ochorenia je kladený veľký dôraz na príjem tekutín a najmä kvalitných bielkovín v strave a dostatočný príjem energie v strave. Ak tomu tak nie je, hrozí vysoké riziko vzniku malnutrície, čo je nepomer medzi množstvom živín, ktoré telo potrebuje, a tým, čo prijíma, pretože počas stresového metabolizmu vplyvom infekcie sa výrazne rýchlejšie spotrebováva vlastné tkanivo v tele, najmä potom svalová hmota. To má za následok častý výskyt komplikácií, spomalené hojenie, predĺženie prípadnej hospitalizácie a rekonvalescencie.
Vo Vítkovickej nemocnici stravovanie zabezpečuje externá firma. Diétu stanoví vždy lekár podľa aktuálneho zdravotného stavu pacienta. Chorí dostávajú stravu štandardne trikrát denne. Pri metabolických ochoreniach ako diabetes, pri výživnej diéte alebo mamičkám po pôrode sa navyše podávajú desiaty či druhé večere formou prídavku pečiva, ovocia a mliečnych výrobkov. V nemocnici je zavedený systém nutričnej starostlivosti od prijatia až po prepustenie, pričom na každom lôžkovom oddelení pracujú nutričné terapeutky. Tie sa cielene zameriavajú na pacientov so zvýšeným rizikom vzniku podvýživy a na pacientov, ktorí už v stave malnutrície – keď príjem potravy je nedostatočný, prílišný alebo nevyvážený – do nemocnice prišli. “Zvláštnu pozornosť potom venujeme pacientom s onkologickým ochorením, pred a po operácii na tráviacom trakte a pacientom závislým na podávanie špeciálnej výživy. Cieľom našej práce je udržať súčasný výživový stav pacienta, prípadne ho zlepšiť a zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu stavu z výživy, tzv malnutrícii. Ak sa to nepodarí počas hospitalizácie, sú pacienti s nevyriešených stavom výživy následne k ďalšej starostlivosti odosielaní do nutričnej ambulancie Vítkovickej nemocnice,” vysvetlila Mgr. Marie Kohutová .
Kvalitná a vyvážená strava je základ zdravia, a tak je kladený vo Vítkovickej nemocnici veľký dôraz na kvalitu samotnej nemocničnej stravy aj s ohľadom na špecifické požiadavky rizikom ohrozených pacientov. Pre rýchlu rekonvalescenciu pacienta je nevyhnutný prísun všetkých dôležitých výživových zložiek potravy, pričom kvalitná strava môže skrátiť dobu liečenia. A naopak – zhoršený výživový stav pacienta veľmi negatívne ovplyvňuje priebeh samotnej liečby. “Nemožno povedať, že samotná strava dokáže zázraky a vyliečiť niektoré ochorenia, ale čo platí, vždy platilo a platiť bude je fakt, že vhodne zvolenou výživou môžeme mnohé ovplyvniť a predísť tak zbytočným komplikáciám aj niektorým chorobám. V prípade prítomnosti choroby je výživa nepostrádateľnou súčasťou komplexnej liečby,” dodala vedúca nutričná terapeutka. V rámci systému nutričnej starostlivosti ponúka Vítkovická nemocnica služby nutričnej poradne. Táto poradňa však nie je len pre pacientov nemocnice. Služby poradne môže využiť aj široká verejnosť. Pre všetkých, ktorí majú záujem sa poradiť, ako najlepšie zostaviť svoj jedálniček pri najrôznejších ochoreniach, vrátane redukčného programu, je poradňa otvorená od pondelka do piatku vždy od 7 do 15 hodín . Viac informácií môžu pacienti získať alebo sa telefonicky objednať na čísle 595 633 667 alebo na emailovej adrese : nutrice@nemvitkovice.cz. Novinky a aktuality potom môžu sledovať na webových stránkach nemocnice .
Práve na nutričnú poradňu Vítkovickej nemocnice sa pred časom obrátila 65-ročná pani na vozíčku, ktorá bola bezradná, značne vychudnutá a zoslabnutá. Von už vychádzala len v sprievode manžela. Počas posledných dvoch rokov pani značne schudla následkom operácie, ktorá ju z pôvodnej obezity mala pomôcť k vysnívanej váhe, ale akosi už pani nikto ďalej nesledoval, a to aj napriek tomu, že už dávno mala oveľa nižšiu váhu, než by vyžadoval jej organizmus a potreby. Pri svojej výške 172 centimetrov vážila už len 46 kilogramov! Pritom ideálna váha by v tomto prípade mala predstavovať približne 68 až 70 kilogramov. “S paňou sme ihneď zmapovali a zhodnotili jej aktuálny príjem stravy, ktorý už vzhľadom k nechutenstvu predstavoval menej než polovicu jej skutočné potreby a odporučili jej vhodné doplnky. Pani naďalej sledujeme v našej nutričnej ambulancii a postupne individuálnym prístupom sa ju snažíme vhodným výberom, zložením, úpravou stravy a špeciálnej enterálnej výživou späť vyživiť tak, aby mala dostatok fyzickej sily a jej zdravotný stav a kvalita života sa tak postupne zlepšili, ” uviedla ďalší príklad z praxe Mgr. Kohutová.
Podľa nej sa organizmus postupne po najrôznejších ochoreniach či väčších chirurgických výkonoch hojí a uzdravuje, a k tomu je často potrebné aj aktuálne prispôsobovať stravovací režim, najmä ak sa to týka tráviaceho traktu. “To, že v nemocnici je potrebné dodržiavať istý liečebný režim, ktorého súčasťou je bezpochyby aj predpísaná diéta, ktorá je v akútnom vzplanutí choroby či skoro po operácii mnohokrát prísnejšia, nemusí znamenať, že rovnako ako počas hospitalizácie sa musím dlhodobo stravovať aj doma. To je častý omyl, ktorý môže viesť k reštrikciám dôležitých živín, vitamínov a minerálov v tele. A tu prichádza na rad opäť nevyhnutná profesia nutričného terapeuta, ktorý pacienta s ďalším spôsobom stravovania po prepustení domov podrobne zoznámi a vysvetlí, čo môže pacient jesť, v akom množstve, za akú dlhú dobu a ako najlepšie si jednotlivé pokrmy upravovať, ” uzatvára vedúca nutričná terapeutka.
Text a foto: Ing. Tomáš Želazko
Zverejnené v časopise Náš AGEL 25. 9. 2013
Prevzaté so súhlasom vydavateľa.
Zdroj: http://www.nasagel.cz/z-nemocnic/vitkovicka-nemocnice/1305-stravovani-senioru.html