Biela múka je ľuďmi veľmi zatracovaná. Hovorí sa o nej ako o nevýživnej potravine s malým množstvom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Kvôli svojmu vyššiemu glykemickému indexu nie je vhodná pre tých, ktorí chudnú. Biela múka dokáže hladinu cukru v krvi rozkolísať, kedy je telo viac náchylné na ukladanie tukov. Preto by nikomu ani len nenapadlo, že môže mať biele pečivo nejaké pozitívne účinky na ľudský organizmus.
Podporuje rast „dobrých“ baktérií
Nový výskum naznačuje, že by mohol byť biely chlieb zdravou voľbou. Zistil, že významne zvyšuje počet „dobrých“ baktérií v žalúdku, chráni pred ochoreniami a vedie k lepšiemu zdraviu. Ide o prekvapivý zvrat! Výsledky tejto štúdie tak vyvracajú tvrdenia o škodlivosti bieleho chleba.
V tele dospelého človeka žije až kilogram baktérií. Dôležité sú „dobré“ baktérie, potrebné pre fungovanie nášho tela. Pomáhajú v tráviacom trakte rozkladať potravu, majú priaznivý vplyv na metabolizmus, tvoria potrebné vitamíny a pomáhajú mobilizovať imunitný systém. Môžu dokonca znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Biely chlieb podporuje rast „dobrých“ črevných baktérií!
Španielska štúdia sa zamerala na baktérie v črevách ľudí. Skúmala, akú majú úlohu, čo sa týka zdravia na ľudský organizmus. Keď je týchto baktérií menej, človek sa vtedy stáva náchylnejším na rôzne ochorenia. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako udržať dobrú rovnováhu mikróbov, je dobre sa najesť.
Tím z University of Oviedo, skúmal úlohu polyfenolov, nachádzajúcich sa napr. v korení, čaji, ovocia a zeleniny, ako pomohli vyrovnať počet mikróbov v črevách ľudí. Pýtal sa 38 zdravých dospelých na otázky, ktoré sa týkali stravy a zaznamenával si, ktoré baktérie boli prítomné v ich stolici.
Analýza ukázala, že pektín, zlúčenina v citrusových plodoch, znižuje hladinu niektorých užitočných baktérií, v rozpore s predchádzajúcimi výskumami. Ale čo ich najviac prekvapilo bolo zistenie, že biely chlieb zvýšil úroveň skupiny prospešných baktérií rodu Lactobacillus!
Doteraz bolo známe, že celozrnné potraviny zvyšujú úrovne „dobrých“ baktérií, za čo môže ich vysoký obsah vlákniny. Teraz už aj rafinované obilniny ako biely chlieb alebo biela ryža zvyšujú úroveň zdraviu prospešných mikróbov.
Netešte sa
Aj keď ide o dobrú správu pre milovníkov bieleho chleba, ešte je predčasné sa tešiť. Len pred dvoma týždňami jedna štúdia poukázala na to, že konzumácia troch krajcov bieleho chleba denne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nadváhy takmer o polovicu. Na Európskom kongrese o obezite v Bulharsku bolo povedané, že celozrnný chlieb nevedie k nárastu telesnej hmotnosti, zatiaľ čo u bieleho chleba je to naopak. Aby toho nebolo málo, výskumníci z University of Navarra v Španielsku prišli na to, že ľudia, ktorí jedia 120g alebo viac bieleho chleba denne, majú o 40 percent väčšiu pravdepodobnosť, že budú bojovať s kilami navyše, než tí, ktorí jedia 60g alebo menej za týždeň.
Zdroj: www.zoznam.sk
Foto: zoznam.sk